Leipomo lähelläsi – jo vuodesta 1964

1964

Pekan Leivän tarina alkoi vuonna 1964, kun Pekka Mussalo osti perinteikkään, jo vuodesta 1888 toimineen, Manelin leipomon. Leipomo toimi aluksi Heinolan keskikaupungilla ja myös kahvilatoiminta alkoi heti perustamisvuonna.

1968

Maukkaiden leipomusten suosio kasvoi ja pian lisätilojen hankkiminen tuli aiheelliseksi. Suurempiin ja uutuuttaan kiiltäviin tiloihin muutettiin vuonna 1968. Leipomo- ja kahvilatoiminta laajentui entisestään; ensimmäinen laajennus tiloihin tarvittiin jo vuonna 1978.

1981

Kohtalo puuttui peliin ja tulipalo tuhosi koko Pekan Leivän leipomon maan tasalle. Pekka ei kuitenkaan lannistunut; suomalaisella sisulla ja heinolalaisella hulluudella painettiin eteenpäin, jotta saadaan lisää leipää kansalle. Uudet tuotantotilat rakennettiin puolessa vuodessa ja Pekan Leivän tarina jatkui – menestyksekkäästi! Tulipalon jälkeen rakennettuja tiloja on laajennettu useita kertoja, mutta samassa rakennuksessa leipomo on toiminut jo helmikuusta 1982 lähtien. Kaikkineen tilaa on nykyisessä leipomossa jopa 2500 neliötä.

1990

Pekan menehdyttyä vuonna 1990 Pekan poika Arto jatkoi toimintaa, rinnallaan Anne-vaimonsa. Arto oli työskennellyt perheleipomossa jo ennestään, joten siirtyminen johtoon oli helppoa ja luonnollista. Myöskin isän opit ja taidot ovat periytyneet pojalle. Arton aikana Pekan perinteisiä reseptejä on vaalittu huolella – tuoden joukkoon moderneja makuja ja nykyaikaisia uutuuksia.

1998

1990-luvun lopussa Pekan Leipä otti ison askeleen eteenpäin laajentaessaan toimintaansa pakastetuotteisiin, joita toimitetaan keskusliikkeisiin. Vuosien varrella pakastetoiminta on kasvanut ja laajentunut voimakkaasti; Pekan Leivän herkullisia tuotteita löytyykin monesta paistopisteestä Etelä- ja Itä-Suomessa.

1998

Hyvänä esimerkkinä innovatiivisesta kehittelystä ja uutuustuotteista on vuonna 1998 markkinoille tuodut ciabatta-leivät. Kyseiset leivät ovat nykyään arkipäivää, mutta Pekan Leipä oli leipomo, joka ne aikanaan keksi ensimmäisenä tuoda suomalaiseen ruokapöytään.

2003

Harppaus Suomen rajojen ulkopuolelle otettiin vuonna 2003, kun toiminta laajeni vientiin ja saksalaisille herkkusuille tarjottiin mahdollisuus nauttia suomalaisesta ruisleivästä. Aluksi vientitoimintaa toteutettiin Vetelistä käsin, vuonna 2006 leipomotilat vientiä varten vuokrattiin myös Heinolasta. Vuodesta 2008 lähtien Keski-Eurooppaan on lähtenyt leipää Heinolan luomuleipomosta, jossa tiloja on on 3000 neliötä – moderneine kaasupakkauslinjoineen.